top of page

BATONS - DIRIGENTPINNER

Dirigentpinnen, ditt viktigste arbeidsverktøy!
Den skal være en forlengelse av din arm og forlengelse av dine innerste tanker og musikalske ideer som du ønsker å formidle ut i presiserte bevegelser for å kunne forme musikken slik du ønsker.

Hvordan velge pinne?
Det finnes mange oppskrifter på hvordan en dirigentpinne skal være, men det viktigste er at du finner noe som fungerer for deg og ditt bruk.
En gjengs måling for å finne ca riktig lengde, er å måle fra underarmen til ca midten av håndflaten. Det vil være en pinne med en lengde som egner seg godt for deg.
Håndtak er selvsagt og en omdiskutert greie. Her finns det flere skoler av hva man bruker for hvilke måter å dirigere på etc.

Vi mennesker er forskjellige. Vi har forskjellige størrelse på hender og preferanser på hvordan man liker å holde pinnen.
Det kan være at en håndstilling er avgjørende for deg for å minske belastningsskader, ikke fungerer for en annen.
Det er viktig at du finner noe som passer for deg, og at både pinne og kork kan tilpasses og justeres slik at belastningen blir minimal.

Under her kan du lese om litt forskjellig treverk som blir brukt i pinnene, samt se de vanligste kork og tre -formene. 

BJØRK
images.jpeg
PAULOWNIA
BALSA
HÅNDTAK
paulowniatre.jpg
balsa.jpg
korkeksempler.jpg

Bjørk er et stabilt treverk som passer de som ønsker tynne pinner med mye avsmaling mot tupp. Pinner i bjørk lages med Ø ned i 4 og 5mm (det vanligste)

De fleste pinner på markedet idag lages i bjørk og bøk da dette er treverk som tåler mye.

Paulownia også kaldt prinsessetre er en lettere tretype. Dette er et ganske fleksibelt treslag og kan derfor ikke lages i lavere Ø enn 6mm for å bevare optimalitet. 
Dette treslaget er fint for deg som sliter med skulderplager og ønsker en lettere pinne.

Balsa tre er et ekstremt lett treverk. Det er mye brukt til modellfrybygging grunnet sin letthet. Dette treverket inneholder så mye luft mellom fibrene at det rett og slett kan trykkes flatt med bare fingrene.

Det knekker forholdsvis lett om man veiver i stativet og er uforsiktig. Men til fordel veier dirigentpinner laget i balsa under 1g (minus vekt av håndtak kork/tre)

Håndtak er det mest individuelle på en dirigentpinne. Her velger du mellom kork eller tre og en hel rekke ulike fasonger. 

Her er det og mulighet å få laget custom made modell.
Vet du ikke helt hvilken modell eller tilpasning du skal velge så hjelper jeg gjerne til.

VEKTING AV HÅNDTAK
vektet_pinne_i_bjørk.jpg

Vekting av pinne kan være nødvendig for å skape balanse i grepet om pinnen slik at den ikke kjennes framtung, men blir liggende stødig i hånden din når du dirigerer. 
Endel lette pinner trenger ikke å vektes da de i utgangspunktet kjennes lette ut, har et naturlig balansepunkt og ikke tipper fremover.

Jeg vekter pinnene dine dersom du ønsker det. Uansett treverk og håndtak.
Dette er noe vi finner ut av sammen i din bestilling av en spesialtilpasset pinne.

bottom of page